Sałatka nicejska

Sałatka nicejska
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc, 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Przygotowanie:

Składniki:
duża garść cienkiej fasolki szparagowej
2 jajka
4 dojrzałe pomidory śliwkowe
6 serc karczochów z zalewy
1 mała sałata rzymska
8 solonych anchois, odsączonych z zalewy
12 czarnych oliwek
kilka gałązek natki pietruszki, grubo posiekanych

dressing:
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 małe ząbki czosnku, obrane i zgniecione
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia

do podania:
chleb z chrupiącą skórką
listki bazylii

Przygotowanie:
Przygotować dressing: Ocet utrzeć z musztardą. Dodać czosnek, trochę soli, świeżo mielony pieprz. Wmieszać oliwę. Przelać do zakręcanego słoika.
Fasolkę oczyścić z końcówek, gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić, wrzucić do lodowatej wody i ponownie odcedzić. Jajka gotować 4-5 minut. Przelać je zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, co zapobiegnie powstaniu ciemnych obwódek wokół żółtek. Obrać i pokroić na ćwiartki. Pomidory naciąć na spodzie na krzyż, włożyć do wrzątku. Po 30 sekundach wyjąć, obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki. Karczochy odcedzić z oleju i pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć i podrzeć, jeśli liście są duże. Ułożyć na półmisku lub w płaskiej misce. Pomidory, jajka, anchois, karczochy, oliwki i fasolkę ułożyć na sałacie. Posypać natką pietruszki. Podawać z pieczywem i listkami bazylii. Dressing podać osobno.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE