Kinga Paruzel

Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z czerwoną pastą curry i masłem orzechowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże bataty

1 szklanka masła orzechowego

1 łyżka czerwonej pasty curry

2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

1 ząbek czosnku

1 papryczka chili

1 mała cebula

700 ml bulionu drobiowego

1 l mleka kokosowego

makaron gniazdka wstążki

1/2 szklanki orzeszków ziemnych

pieczywo tostowe pełnoziarniste

2 łyżki masła

świeża bazylia

Przygotowanie:

Bataty umyj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 50 minut. Obierz cebulę i ząbek czosnku. Na dno mocno rozgrzanego garnka wlej olej z orzeszków ziemnych i wrzuć drobno pokrojone: cebulę, czosnek i papryczkę chili. Gdy się usmażą dodaj łyżkę czerwonej pasty curry. Wymieszaj. Całość zalej bulionem drobiowym i mlekiem kokosowym, które trochę złagodzi smak. Poczekaj, aż się zagotuje. Bataty wyjmij z piekarnika i przekrój wzdłuż. Łyżką wybierz miąższ i przełóż do miski i ugnieć na purée. Dodaj do zupy bataty i łyżkę masła orzechowego i zmiksuj. Do garnka dodaj makaron wstążki i gotuj ok. 8 minut, aż makaron będzie al dente. W międzyczasie na patelni rozpuść masło i usmaż tosty z masłem orzechowym. Usmażone tosty pokrój w trójkąty. Zupę podawaj z solonymi orzeszkami ziemnymi, świeżymi listkami bazylii i tostami.

powrót

Podobne przepisy

Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.