Marieta  Marecka

Zupa z batatów z imbirem i chili


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Wegańskie zupy

Zupa z batatów z imbirem i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 bataty

2 cm świeżego imbiru

300 ml mleczka kokosowego

1 chili

½ szklanki orzeszków pinii

2 ząbki czosnku

1 gałązka selera naciowego

sól

pieprz

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry

olej

 

Przygotowanie:

Na łyżce oleju przesmażamy czosnek pokrojony w plastry, pastę curry i chili, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty, seler i zalewamy całość mleczkiem kokosowym i uzupełniamy wodą. Wody nie wlewamy zbyt dużo.
Ścieramy imbir na tarce i dodajemy do warzyw. Gotujemy całość, aż bataty zaczną się rozpadać.
Następnie miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
Orzeszki prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi zupę.

powrót

Podobne przepisy

Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Grzybowa soljanka
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Krupnik z obierek ziemniaczanych
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy
Kapuśniak po żydowsku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Wegańskie zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.