Gary  Rhodes

Złocisty pudding jabłkowy gotowany na parze


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.9)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery

Złocisty pudding jabłkowy gotowany na parze
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4-6 koksów

4-6 jabłek Bradley

kawałek masła (do smażenia)

50 g masła (do wysmarowania formy)

50 g ciemnobrązowego cukru (do wysypania formy)

100 g rodzynków

drobno starta skórka z 2 cytryn

duża szczypta cynamonu

50 g bułki tartej

2 łyżki stołowe syropu cukrowego

 

 

Przygotowanie:


Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oba gatunki trzymaj oddzielnie.
Roztop na patelni kawałek masła i dorzuć koksy. Zamieszaj i przykryj pokrywką. Duś na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, kilkakrotnie mieszając, aż zaczną mięknąć, ale ósemki muszą zachować kształt. Wysyp na talerz. Dorzuć na patelnię kawałek masła, dosyp jabłka Bramley. Duś przez kilka minut, aż będą miękkie. Wyłóż na talerz, żeby wystygły. Wrzuć do miski oba gatunki jabłek. Dosyp rodzynki i drobno startą skórkę z cytryn. Dodaj dużą szczyptę cynamonu i bułkę tartą. Dolej syrop cukrowy.
Dokładnie wymieszaj. Formę do puddingów o pojemności 1,2 l wysmaruj miękkim masłem. Wysyp dokładnie ciemnobrązowym cukrem.

powrót

Podobne przepisy

Kutia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Dania wegańskie
Płonące naleśniki bananowe do słodkiego szampana (doux)
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z chleba z masłem i marmoladą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Zapieczone lody z sosem zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.20)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Flan karmelowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.