Claire Robinson

Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kilogramy ziemniaków

3 miarki kalafiora*

dwie łyżeczki świeżych listków tymianku

dwie miarki creme fraiche (albo tłustej

kwaśnej śmietanki)*

½ miarki kremówki*

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki, głąby odcinamy. Kroimy listki tymianku. Mieszamy ze sobą oba rodzaje śmietan. Na blasze do pieczenia układamy warstwę pokrojonych ziemniaków. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Polewamy je śmietanowym sosem i posypujemy tymiankiem. W ten sposób układamy trzy warstwy. Na koniec dodajemy kalafior. Całość pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni. Następnie obniżamy temperaturę do stu dziewięćdziesięciu stopni i zapiekamy kolejne pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.