Claire Robinson

Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kilogramy ziemniaków

3 miarki kalafiora*

dwie łyżeczki świeżych listków tymianku

dwie miarki creme fraiche (albo tłustej

kwaśnej śmietanki)*

½ miarki kremówki*

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki, głąby odcinamy. Kroimy listki tymianku. Mieszamy ze sobą oba rodzaje śmietan. Na blasze do pieczenia układamy warstwę pokrojonych ziemniaków. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Polewamy je śmietanowym sosem i posypujemy tymiankiem. W ten sposób układamy trzy warstwy. Na koniec dodajemy kalafior. Całość pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni. Następnie obniżamy temperaturę do stu dziewięćdziesięciu stopni i zapiekamy kolejne pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z kurczaka
Jamie  Oliver
Przepis z programu Jamie Oliver: 5 składników (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania z kurczaka
Zapiekanka z mieszanki kasz i grzybów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.