Gary  Rhodes

Tort z pieczonych ziemniaków


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Tort z pieczonych ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg ziemniaków

50 g roztopionego masła

sól i pieprz

kawałek folii aluminiowej

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220°C. Obierając średniej wielkości ziemniaki należy odcinać nieco więcej miąższu razem ze skórką, żeby zyskały podobny, cylindryczny kształt. Część pokrój na szatkownicy. Plastry powinny mieć od milimetra do dwóch. Trafią na spód, bo pierwsza warstwa powinna być grubsza. Ułóż je obok siebie w foremce do ciasta o średnicy 18-tu centymetrów. Wytnij jedno kółko, które umieść w samym środku spodu tortu. Plastry powinny dochodzić do brzegu foremki. Polej je częścią masła. Następną porcję ziemniaków poszatkuj na znacznie cieńsze plastry, które będą elastyczne. Ułóż je tak, żeby zachodziły na siebie dookoła całej foremki. Dopraw ziemniaki i wlej resztę roztopionego masła. Tylko pierwszą warstwę ziemniaków trzeba docisnąć mocno do brzegu. Wierzchnie plastry należy zawinąć do wewnątrz. Przykryj ziemniaki kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika. Po 20 minutach gdy staną się złocistobrązowe, ale wierzch pozostanie biały, należy zdjąć folię i piec je dalej odkryte przez 50 minut do godziny. Upieczony tort powinien poleżeć przez 5 minut i nieco wystygnąć. Wtedy łatwiej będzie wyjąć go z foremki, wykładając na talerze. Wierzch posmaruj masłem i wstaw na chwilę pod rozgrzany grill, żeby nabrał złocistobrązowego koloru.

powrót

Podobne przepisy

Placki ziemniaczane
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pierogi z niecierpka
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.