Gieno Mientkiewicz

Tatar z botwinką i rukolą w serowej salaterce


Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Tatar z botwinką i rukolą w serowej salaterce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

40 dag mielonej wołowiny

4 łyżki tartej emilgrany

¼ pęczka botwiny (najmniejsze, najdelikatniejsze liście)

garść rukoli, tyle samo ile botwiny

¼ cytryny

oliwa

sól różowa

pieprz

żytni chleb

5 dag tartej emilgrany na salaterki

pergamin

 

Przygotowanie:

Rozgrzać patelnię, rozłożyć na dnie krążek z pergaminu i usypać z tartej emilgrany krążek. Podgrzewać 3-4 minuty w wysokiej temperaturze. Zdjąć, poczekać, aż ser nieco zesztywnieje, odwrócić na desce, zedrzeć pergamin i jeszcze ciepłe uformować na odwróconej salaterce. Pozwolić zastygnąć. Mięso posiekać razem z umytymi i osuszonymi botwinką i rukolą. W czasie siekania wmieszać tarty ser i odrobinę oliwy. Uformować befsztyki w małe eskalopki lub kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Zdjąć i odwrócić serową salaterkę i ułożyć w nim tatary. Oprószyć różową solą i pieprzem, skropić oliwą. Podawać z żytnim chlebem.

powrót

Podobne przepisy

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Naleśnikowe cannelloni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Befsztyk na różne sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.