Tacos al pastor

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Tacos al pastor
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 chili ancho

2 chili guajillo

1 filiżanka pokrojonego ananasa

2 łyżki miodu

1 łyżka mielonej wędzonej papryki

1 łyżka octu

1 łyżeczka soli

1 chili chipotle w sosie adobo

1 łyżka sosu adobo

5 ząbków czosnku, obranych

kilka pędów świeżego oregano

2 kg szynki wieprzowej do pieczenia

1 duża cebula, pokrojona



do podania:

małe kukurydziane tortille

posiekana cebula

salsa

świeża kolendra

cząstki limonki



Przygotowanie:

Chili ancho i guajillo wkładamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Wyłączamy gaz i pozostawiamy papryczki w wodzie na pół godziny. Usuwamy łodygi i nasiona. Umieszczamy chili w blenderze razem z ananasem, miodem, papryką, octem, solą, chili chipotle, sosem adobo, czosnkiem i oregano. Mięso nacinamy, dzieląc na dwucentymetrowe plastry, ale nie przecinamy do końca. Dokładnie pokrywamy mięso marynatą. Pomiędzy plastrami umieszczamy cebulę. Związujemy mięso. Nakrywamy i marynujemy w lodówce 3 godziny lub całą noc. Rozgrzewamy piekarnik do 245°C. Kładziemy mięso na kratce do pieczenia i umieszczamy w brytfannie. Na dno brytfanny wlewamy trochę wody, żeby soki z pieczeni się nie przypaliły. Pieczemy 30 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160°C. Pieczemy około 3 godzin, aż mięso stanie się bardzo miękkie. Wyjmujemy pieczeń z piekarnika, nakrywamy folią i zostawiamy na 20 minut. Kroimy mięso na cienkie plasterki. Podajemy w tortillach, udekorowane cebulą, salsą, kolendrą i cząstkami limonki.

powrót

Podobne przepisy

Pasztet z wątróbek
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.