Katia Roman-Trzaska

Szarlotka


Przepis z programu Little Chef (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 7051

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 szklanki mąki

2 żółtka

1 jajko

kostka masła

¾ szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka gęstej śmietany

6 jabłek

cynamon

1 łyżka brązowego cukru

cukier puder do oprószenia

masło do posmarowania formy

 

 

Przygotowanie:


Formę do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką. W misce połącz mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj rozdrobnione masło, jajka i śmietanę. Połącz składniki i wyrób ciasto. Podziel ciasto na dwie części w proporcji: 1/3 i 2/3. 2/3 ciasta rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż na spód i boki tortownicy, zrób dziurki widelcem. Następnie rozłóż na nim uprażone jabłka i przykryj pozostałą częścią ciasta (1/3). Po przykryciu ciastem zrób w nim dziurki widelcem. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Piecz ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.

powrót

Podobne przepisy

Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tarta czekoladowa z czerwonymi pomarańczami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Torcik czekoladowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
„Sernik” z orzechów i syropu klonowego
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Ciasteczka mamoul z pistacjami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia arabska, Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.