Sushi

Przepis z programu Nowe imperium kulinarne (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Sushi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ocet

140 ml octu ryżowego lub mirin

70 g cukru

½ łyżeczki soli



Ryż

675 g krótkoziarnistego ryżu

900 ml wody



Sushi

6-8 arkuszy wodorostów nori

wasabi

100 g filetu z łososia, bez skóry

1 ogórek

1 puszka tuńczyka (185 g)

2 łyżki majonezu

1 czerwona papryka

sól, pieprz



Do podania: sos sojowy, wasabi, marynowany imbir



Przygotować ocet

Składniki umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.



Przygotować ryż

Wypłukać ryż w zimnej wodzie i osączyć. Powtórzyć 2 razy. Umieścić ryż i odmierzoną ilość wody w misce i odstawić na 30 minut. Potem przełożyć wraz z wodą do rondla, przykryć i doprowadzić do wrzenia (ok. 5 minut). Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut. Potem zdjąć z ognia i odstawić na 15 minut. Gorący ryż przełożyć do dużej, płaskiej, najlepiej drewnianej miski. Stopniowo wlać ocet i wmieszać drewnianą łopatką (nie rozgniatać). Wachlować drugą ręką, aż ryż przestygnie do temperatury pokojowej. Przykryć miskę wilgotną ściereczką, by ryż nie wysychał.



Przygotować dodatki

Upiec paprykę – przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć ogonek i nasiona, położyć na blasze, wstawić do piekarnika 200°C na 20 minut, przełożyć do miski, przykryć, odstawić na 15 minut, gdy nieco przestygnie usunąć skórę i pokroić wzdłuż na paski. Ogórek przekroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć nasiona i pokroić w cienkie słupki. Z łososia usunąć ości i pokroić w słupki. Tuńczyka osączyć, wymieszać z majonezem, ew. doprawić solą i pieprzem.



Przygotować maki sushi

Arkusze wodorostów przeciąć wzdłuż na pół. Kawałek wodorostów położyć poziomo na bambusowej macie, błyszczącą stroną do dołu. Garść ryżu rozłożyć równą warstwą, pozostawiając wolny pasek 1,5 cm u góry wodorostów. Posmarować wasabi wzdłuż przez środek ryżu. Położyć na środek słupki łososia i ogórka lub warstewkę tuńczyka i paski papryki. Kciukiem i palcem wskazującym obu dłoni ująć brzeg maty wraz z wodorostami, pozostałymi palcami przytrzymać dodatki i przy pomocy maty zrolować sushi od siebie, lekko ściągając. Odwrócić rulon tak, by miejsce złączenia znalazło się na spodzie i odłożyć na 5 minut. Podobnie przygotować resztę. Ostrym nożem zwilżonym wodą pokroić każde maki sushi na 6 kawałków. Ułożyć na talerzach i podać z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.



powrót

Podobne przepisy

Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
(odc.02) szpinak z ciecierzycą
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Jajka faszerowane
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.