Tomasz Jakubiak

Stek z bizona z konfiturą cykoriową


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 14

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

stek z bizona

łyżeczka masła

 

Marynata:

główka upieczonego czosnku

2 łyżki octu jabłkowego

8 łyżki oleju

15 ml wódki jałowcówki

4 ziarna jałowca

 

 

Konfitura z cykorii:

2 cykorie

5 łyżek miód

3 łyżki masła

sól

skórka z limonk

 

Pikantny majonez:

½ szklanki majonezu

łyżka tabasco

15 ml soku z limonki

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. W misce połącz wszystkie składniki.
Stek oprósz solą i pieprzem i włóż do marynaty na co najmniej godzinę. Zamarynowany stek obsmaż na mocno rozgrzanej grillowej patelni z obu stron.
Następnie na wierzch mięsa nałóż łyżeczkę masła. Patelnie przykryj folią i wstaw do rozgrzanego piekarnika z ustawioną funkcją grzania z dołu i góry. Stek piecz w 200 stopniach przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu odstaw stek na chwilę, żeby odpoczął.

Idealnym dodatkiem do steku będzie konfitura z cykorii i pikantny majonez.
Przygotuj konfiturę. Pokrój cykorie na kawałki i podsmaż na maśle. Dolej miód, dodaj skórkę z limonki. Dopraw solą. Mieszaj do momentu, aż cykoria się rozpadnie.
W misce połącz wszystkie składniki pikantnego majonezu. Stek podawaj z pikanym majonezem i konfiturą. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.