Tomasz Jakubiak

Stek z bizona z konfiturą cykoriową


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 115

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

stek z bizona

łyżeczka masła

 

Marynata:

główka upieczonego czosnku

2 łyżki octu jabłkowego

8 łyżki oleju

15 ml wódki jałowcówki

4 ziarna jałowca

 

 

Konfitura z cykorii:

2 cykorie

5 łyżek miód

3 łyżki masła

sól

skórka z limonk

 

Pikantny majonez:

½ szklanki majonezu

łyżka tabasco

15 ml soku z limonki

łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. W misce połącz wszystkie składniki.
Stek oprósz solą i pieprzem i włóż do marynaty na co najmniej godzinę. Zamarynowany stek obsmaż na mocno rozgrzanej grillowej patelni z obu stron.
Następnie na wierzch mięsa nałóż łyżeczkę masła. Patelnie przykryj folią i wstaw do rozgrzanego piekarnika z ustawioną funkcją grzania z dołu i góry. Stek piecz w 200 stopniach przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po wyjęciu odstaw stek na chwilę, żeby odpoczął.

Idealnym dodatkiem do steku będzie konfitura z cykorii i pikantny majonez.
Przygotuj konfiturę. Pokrój cykorie na kawałki i podsmaż na maśle. Dolej miód, dodaj skórkę z limonki. Dopraw solą. Mieszaj do momentu, aż cykoria się rozpadnie.
W misce połącz wszystkie składniki pikantnego majonezu. Stek podawaj z pikanym majonezem i konfiturą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kacze piersi
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Potrawka z kurczakiem
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.