Słodkie bułeczki

Przepis z programu Martha piecze (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Słodkie bułeczki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

0,8 kg ciasta drożdżowego (jeśli wyjęte z lodówki zostawić do uzyskania pokojowej temperatury)

115 gramów masła o temperaturze pokojowej

plus masło posmarowania foremek do muffinów

1 miarka granulowanego cukru

1 ½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Obficie natłuścić formę na muffinów miękkim masłem. Odstawić. W średniej misce zmieszać cukier z cynamonem, odstawić. Wyjąć ciasto na lekko posypany mąką blat rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 46 cm x 25 cm. Posmarować ciasto 2 łyżkami masła i posypać 1/3 mieszanki cukru i cynamonu.
Zaczynając od dłuższej strony ściśle zawijać ciasto, ściskając brzegi, żeby się skleiło. Pociąć skośnie na ok. 4 cm kawałki. Włożyć do foremek. Przykryć folią. Trzymać w ciepłym miejscu aż do podwojenia objętości przez około 45-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Po wyrośnięciu ciasta zdjąć folię i umieścić na środkowej półce piekarnika. Wypiekać na złoty kolor aż bułeczki wyrosną, przez około 22-24 minuty. Wyjąć z piekarnika i powoli ostudzić. Roztopić resztę masła w małym rondlu na średnim ogniu. Wyjąć bułeczki z foremek. Posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i delikatnie obtoczyć zanurzyć w mieszance cynamonowo-cukrowej. Podawać na ciepło.

powrót

Podobne przepisy

Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pianka malinowa na spodzie z biszkoptów
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Domowe jagodzianki
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciasto z Earl Grey'em
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.