Lucinda Scala  Quinn

Salsa verde


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ cebuli

obranej

2 papryczki serrano lub jalapeño

bez ogonków

2 ząbki czosnku

w łupinach

14 tomatillos (miechunka pomidorowa)

bez osłonek

obgotowanych w wodzie 5 minut

¼ szklanki prażonych

niesolonych orzeszków ziemnych

2 łyżeczki gruboziarnistej soli

½ szklanki bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać grill piekarnika. Umieścić cebulę, czosnek i papryczki na blasze do pieczenia. Piec pod grillem 4 minuty, aż skórka papryczek pokryje się pęcherzykami. Zdjąć łupiny z czosnku. Umieścić cebulę, czosnek i papryczki w blenderze razem z tomatillos, orzeszkami, solą i bulionem. Zmiksować na gładki sos.

powrót

Podobne przepisy

Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos jogurtowy na dwa sposoby
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.