Lucinda Scala  Quinn

Salsa verde


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Salsa verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ cebuli

obranej

2 papryczki serrano lub jalapeño

bez ogonków

2 ząbki czosnku

w łupinach

14 tomatillos (miechunka pomidorowa)

bez osłonek

obgotowanych w wodzie 5 minut

¼ szklanki prażonych

niesolonych orzeszków ziemnych

2 łyżeczki gruboziarnistej soli

½ szklanki bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać grill piekarnika. Umieścić cebulę, czosnek i papryczki na blasze do pieczenia. Piec pod grillem 4 minuty, aż skórka papryczek pokryje się pęcherzykami. Zdjąć łupiny z czosnku. Umieścić cebulę, czosnek i papryczki w blenderze razem z tomatillos, orzeszkami, solą i bulionem. Zmiksować na gładki sos.

powrót

Podobne przepisy

Dip tuńczykowo - miętowy
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pasta z cieciorki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Pesto
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.