Nadia G.

Sałata z młodych liści z figami, orzechowym pesto i grzankami z kozim serem


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sałata z młodych liści z figami, orzechowym pesto i grzankami z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Pesto:

1 upakowana szklanka świeżych liści bazylii

¼ szklanki prażonych orzeszków piniowych

1 mały ząbek czosnku

¼ szklanki startego świeżego parmezanu

1 duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu

¼ szklanki oliwy extra vergine

grzanki z kozim serem

½ świeżej bagietki, pokrojonej na kromki o grubości około 1,5 cm

¼ szklanki miękkiego koziego sera

1 łyżka oliwy extra vergine

sałata

½ szklanki suszonych fig, pokrojonych na plasterki

4 szklanki młodych liści mieszanej sałaty

1/3 szklanki dojrzałego octu balsamicznego, zredukowanego do gęstego syropu



Przygotowanie:

Zmiksuj w blenderze bazylię, orzeszki piniowe, czosnek i parmezan z solą i pieprzem. Miksując wlewaj powoli cienkim strumieniem oliwę, aż pesto będzie miało odpowiednią konsystencję.

Posmaruj kromki bagietki kozim serem. Skrop oliwą i opiecz przez kilka minut, aż ser lekko się zezłoci. Włóż do dużej miski liście sałaty i figi. Dodaj 4 łyżki pesto i wymieszaj. Podaj sałatkę zwieńczoną dwiema grzankami z kozim serem, skropioną syropem balsamicznym.



© Nadia G.

powrót

Podobne przepisy

Marchewka z groszkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sałatka z fenkuła
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Sałatka z gruszek i awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.