Maryla Musidłowska

Rosół z kury na ostro z makaronem, chilli, imbirem i ostrą papryczką


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

odsłon: 102689

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

korpus z jednej wiejskiej kury ze skrzydełkami i nóżkami

4 marchewki

2 pietruszki

0,5 niedużego selera

duża cebula

3 ząbki czosnku

por

3 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

4 goździki

10 ziarenek pieprzu

1,5 łyżeczki soli

2 litry wody źródlanej

Składniki na rosół na ostro z imbirem i chilli:

litr gotowego, przecedzonego rosołu

100 ml wermutu

ostra papryczka chilli

3-4 cm kawałek świeżego imbiru

po 80 g makaronu chilli na porcję

150 ml śmietanki kremówki

0,5 łyżeczki soku z cytryny

mały pęczek mięty

Przygotowanie:

Opłucz mięso. Umyj i obierz warzywa, opal cebulę na ogniu. Włóż wszystkie składniki rosołu do dużego garnka, zalej wodą, wstaw na najmniejszy gaz. Kiedy rosół się zagotuje zmniejsz jeszcze bardziej ogień i gotuj, a właściwie zaparzaj wywar pod przykryciem przez 3-4 godziny. Ugotowany rosół dopraw do smaku solą i mielonym pieprzem.

Zakwaś śmietankę sokiem z cytryny, wymieszaj i odstaw na 10 minut aż zgęstnieje. Pokrój chilli, możesz użyć po kawałku papryczek różnych kolorów, rosół będzie ładniejszy. Obierz i pokrój w cieniutkie plasterki imbir. Posiekaj miętę. Do rosołu wrzuć imbir i chilli, wlej 100 ml wermutu, gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. Ugotowany al dente przelej zimną wodą. Podawaj rosół z makaronem. Oddzielnie podaj miętę i śmietanę, które łagodzą ostrość zupy.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.