Tomasz Jakubiak

Roladki z udek perliczki faszerowane grzybami z zapiekanką ziemniaczaną


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 2115

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 udka z perliczki

sól

pieprz

farsz grzybowy:

5 pieczarek

5 boczniaków

cebula szalotka

łyżka masła

mały kawałek słoniny

łyżeczka ciemnego sosu sojowego

pieprz

garść świeżego tymianku, pietruszki

2-3 gałązki rozmarynu

zapiekanka z ziemniaków:

3-4 duże ziemniaki

masło do wysmarowania foremki

2 jajka

cienki plaster sera pleśniowego

1/2 szklanki śmietany

pieprz

 

Przygotowanie:

Uda wytrybuj z kości. Mięso rozklep. Dopraw je solą i pieprzem. Przygotuj farsz. Drobno posiekaj grzyby i cebulę. Na maśle i słoninie podsmaż warzywa. Dopraw je sosem sojowym i pieprzem. Na koniec dodaj posiekane świeże zioła - tymianek, pietruszkę i rozmaryn. Zrób roladki. Mięso nafaszeruj, zwiń je i zepnij wykałaczkami. Roladki obsmaż na rozgrzanej patelni, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz w 160 stopniach przez 20-25 minut.
Uzupełnieniem dania będzie pyszna zapiekanka z ziemniaków. Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. W misce zrób sos. Połącz jajka z serem pleśniowym i śmietaną. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ziemniaki układaj warstwowo. Każdą warstwę dopraw solą, pieprzem i posmaruj sosem. Naczynie przykryj folią aluminiową. Ziemniaki piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Roladki podawaj z zapiekanką ziemniaczaną. Smacznego!


powrót

Podobne przepisy

(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Marynowana pierś z kurczaka
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Anyżkowe ogony wołowe
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.