Rolada bezowa

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Rolada bezowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 białek

375 g drobnego cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżeczki octu z białego wina

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

bita śmietana wymieszana z serkiem mascarpone

owoce (truskawki, maliny, jagody, marakuja, wiśnie)

listki mięty

cukier puder

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Blachę o wymiarach 32 x 24 cm wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo wsypywać cukier. Dodać ekstrakt waniliowy, ocet i skrobię kukurydzianą. Masę przełożyć na blachę i piec przez 20 minut. Ostudzić.
Przełożyć bezę na papier wysypany cukrem pudrem, posmarować bitą śmietaną z mascarpone i zwinąć. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 3 godziny. Pokroić w plastry i przybrać owocami.

powrót

Podobne przepisy

Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.2) II seria
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Desery
Cup cakes
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Jabłecznik
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkopciki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tartaletki bananowo-krówkowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.23)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.