Puree ziemniaczane

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Puree ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kilogram mącznych ziemniaków

sól i pieprz

obrany ząbek czosnku

liść laurowy

gałązka tymianku

miarka mleka

pół miarki zimnego masła

 

Przygotowanie:

Włożyć ziemniaki do garnka, zalać zimną wodą. Wodę posolić. Zagotować i trzymać na wolnym ogniu do miękkości, przez ok. pół godziny. W tym czasie wrzucić czosnek, liść laurowy i tymianek do mleka w rondelku. Zagotować, wyłączyć, zakryć i odstawić na 10 minut. Potem wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Ugotowane ziemniaki odlać i obrać, zanim wystygną. Zmiksować drobniutko do dużej miski. Wmieszać po kawałku masło. Zagotować mleko i wmieszać po trochu, do zupełnego wchłonięcia. W razie potrzeby doprawić.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki z kaszy gryczanej
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Smażony ryż po tajsku
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Sajgonki
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Wytrawny deser z tofu
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU bez cukru (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery
Karczochy w sosie holenderskim
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

liliu

postów: 17

08.06.2013 23:26

CYTUJ

Chyba zostanę fanką Laury:-) Nigdy nie wiedziałam, dlaczego puree moich francuskich znajomych ma zupełnie inny smak i konsystencję niż nasze. Teraz już wiem-aromatyzowane ciepłe mleko, dużo masła i praska do ziemniaków zamiast tłuczka. Pycha!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.