Tomasz Jakubiak

Pudding chlebowy z sałatką ze smażonego szpinaku


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 2420

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 kromki czerstwego razowego chleba

dwie łyżki masła

3 gałązki majeranku

5 plastrów szynki długodojrzewającej

łyżka sera pleśniowego

1/2 łyżeczki suszonego oregano

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Zalewa:

jajko

pół szklanki mleka

sól

pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

Sałatka:

łyżka masła

łyżka oleju

jajko

2 łyżki borówek

dwie garści świeżego szpinaku

łyżeczka octu sherry

sól

Przygotowanie:

Kromki chleba pokrój w kostkę i przesmaż je na maśle z dodatkiem świeżego majeranku. W misce wymieszaj podsmażone kostki chleba z pokrojoną szynką i serem pleśniowym. Stadniki dopraw oregano, tymiankiem i przełóż do foremek. Przygotuj zalewę. Do miski wbij jajko, dodaj mleko, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszaj składniki i wlej zalewę do foremek. Pudding piecz w 180 stopniach przez 12 minut. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju, wbij jajko i mieszaj. Dodaj borówki i szpinak. Sałatkę dopraw solą i octem sherry. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Placki z leśnych grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Włoski, faszerowany bakłażan
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.