Tomasz Jakubiak

Policzki wołowe w sosie miodowym z rwakami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 52

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3-4 policzki wołowe (ok. 1,2 kg)

3 duże cebule

2-3 marchewki

2 pietruszki

główka czosnku

łyżka masła

liść laurowy

ziele angielskie

sól

pieprz

natka pietruszki

szklanka czerwonego wytrawnego wina

miód

 

Rwaki:

1,5 kg ugotowanych ziemniaków

2 jajka

sól

pieprz

2-3 łyżki mąki pszennej

 

Przygotowanie:

Zacznij od pokrojenia policzków wołowych na kawałki. Posól je i popierz.
Policzki przesmaż w garnku na oleju, równomiernie z każdej strony.
W tym samym czasie pokrój cebulę i czosnek. Podsmażone policzki przełóż na talerz.
W tym samym garnku podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj masło. Do całości dołóż policzki, liść laurowy i ziele angielskie. Policzki duś w czerwonym winie przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania do policzków dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Na samym końcu gotowania dodaj miód.

Przygotuj rwaki (kluseczki ziemniaczane). Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj jajka, sól, pieprz i mąkę. Zgnieć ciasto. Z kawałka ciasta w dłoni formuj kluseczki rwaki (nadaj im kształt wrzecionowaty).
Kluski wrzucaj do gotującej się, osolonej wody.
Rwaki z policzkami wołowymi to idealne połączenie. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Gulasz wołowy z marchewką
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w teksańskiej marynacie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wołowiny
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.