Zrazy wołowe

Zrazy wołowe
Oceń przepis:
37 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 5 sznycli z dolnej zrazowej, o grubości 1cm
  • 4 ogórki kiszone
  • 10 plasterków boczku wieprzowego surowego wędzonego
  • 2 kromki pieczywa pszennego
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mąki
Sos:
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 20 g grzybów suszonych
  • 4 cebule

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Sznycle rozklepujemy na cienkie plastry tłuczkiem po przez folię spożywczą. Każdy sznycel delikatnie zakładamy jeden na drugi na zakładkę, aby powstał jeden, duży sznycel. Posypujemy go solą i pieprzem. Następnie na brzegu układamy wzdłuż plastry boczku oraz cząstki ogórka pokrojonego w ćwiartki. Powoli rolujemy do uzyskania długiej rolady.

Gotowy rulon dzielimy na 6 cm kawałki, każdy kawałek przekuwamy wykałaczką i obtaczamy w mące. Smażymy na rumiany kolor z 2 stron, przekładamy do rondla jeden obok drugiego, zalewamy wodą, dodajemy grzyby i przesmażoną cebulkę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu 2 godziny, odkrywamy, dodajemy wino i masło i dusimy kolejne 1,5 godz. pod przykryciem. Gotowe zrazy wyjmujemy, wywar redukujemy do uzyskania lekko syropowatej konsystencji. Na koniec doprawiamy solą i pierzem oraz zagęszczamy masłem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE