Domowe chipsy

Oceń przepis:
Przygotował:
Agata Jędraszczak
- Seria kulinarna:
- ImprezuJEMY (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- olej
- sól
- 4 żółtka
- 3 ząbki czosnku
- ½ pęczka natki
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki pociąć w bardzo cienkie plastry na mandolinie lub w robocie kuchennym. Posmarować oliwą, posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, piec z funkcją termo obiegu przez 15 minut, sprawdzając czy nie brązowieją. Po wyjęciu blachy z piekarnika poczekać chwilę, aż chipsy odparują i staną się chrupiące i pyszne. Gorące chipsy przesypać słodką papryką, ułożyć na ręczniku papierowym. Do blendera wrzucić żółtka, przesiekany czosnek, i natkę. Posolić. Stopniowo wlewać oliwę aż powstanie gładki sos o konsystencji majonezu.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze