Piknikowy bochenek ze szparagami, wędzonym łososiem i konfiturą pomidorową

Przepis z programu Ideał 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę

Piknikowy bochenek ze szparagami, wędzonym łososiem i konfiturą pomidorową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

10-12 kromek białego pieczywa tostowego bez skórki

3 roztrzepane jajka

300 ml tłustej śmietanki

100 g startego parmezanu

gałka muszkatołowa

1 kg szparagów

500 g wędzonego łososia w plasterkach

pęczek posiekanej bazylii

75 g masła



Konfitura z pomidorów:

1 łyżka oliwy

1 cebula, drobno posiekana

1 jabłko, starte na grubej tarce

1 łyżeczka ziaren żółtej gorczycy

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki płatków chili

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

100 g brązowego cukru

1 łyżka czerwonego octu winnego

400 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

1½ łyżeczki posiekanego tymianku



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200˚C. Prostokątną foremkę o długości 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć kromkami tak, aby ciasno do siebie przylegały. Jajka wymieszać ze śmietanką, parmezanem i startą gałką muszkatołową. Szparagi ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Wrzucić do lodowatej wody, odsączyć. Szparagi owinąć plastrami łososia. Połowę z nich ułożyć w foremce. Doprawić czarnym pieprzem. Zalać połową masy jajecznej, odczekać kilka minut. Dolać więcej masy, jeśli to konieczne. Szparagi powinny być nią jedynie zakryte. Ułożyć połowę bazylii, potem resztę szparagów, zalać resztą masy jajecznej i zakryć resztą bazylii. Odstawić na chwilę. Pozostałe kromki posmarować masłem i wcisnąć je na wierzch masłem do góry. Szparagi powinny być zakryte. Piec 45 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia. Wyjąć z formy i ostrożnie pokroić na plastry.

Konfitura pomidorowa: Oliwę rozgrzać na patelni na średnim ogniu. Wrzucić cebulę, jabłko, gorczycę, sól, płatki chili i ziele angielskie. Smażyć 8 minut, mieszając od czas do czasu. Dodać brązowy cukier, ocet i pomidorki. Dusić 5 minut, aż pomidory zmiękną. Ostudzić, wmieszać posiekany tymianek.



powrót

Podobne przepisy

Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biała kiełbasa zapiekana z Lazurem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Grzyby smażone w cieście
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Naturalne zielone smoothies
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.