Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

Pikantny makaron gryczany z shiitake i wędzonym tofu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 opakowanie makaronu gryczanego

 

Sos:

2 rozgniecione ząbki czosnku

1 łyżka startego imbiru

2 posiekane łodygi trawy cytrynowej

1 łyżeczka chili w płatkach

ćwierć filiżanki sherry

2 filiżanki wody

ćwierć filiżanki tamari

pół filiżanki syropu z brązowego ryżu

 

Dodatki:

półtorej filiżanki pokrojonych shiitake

1 filiżanka pokrojonego groszku cukrowego

1 pokrojona w paski marchewka

1 małe opakowanie wędzonego tofu

Przygotowanie:

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Składniki sosu gotować w rondelku przez 10 minut. Przestudzić i odcedzić.
W rozgrzanym woku podsmażyć na oliwie czosnek. Dodać shiitake, groszek, marchewkę i pokrojone tofu. smażyć przez minutę albo dwie. Wlać sos i wszystko zagotować. Dodać makaron i dobrze wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Penne z sosem grzybowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 39)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sztrukle z nadzieniem serowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Domowe cannelloni z pastą  fasolową
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Kopytka szczawiowe
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Amatriciana
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 62)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.