Marieta  Marecka

Pierożki z łososiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

Pierożki z łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1 jajo

1 łyżeczka soli

ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

 

Farsz:

400 g świeżego łososia

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka wasabi

mały kawałek pora

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżka czarnego sezamu

 

olej do nasmarowania papieru

do podania: sos sojowy, sos słodko-ostry z chili, teriyaki

Przygotowanie:

Łososia kroimy drobno jak na tatar, dodajemy drobniutko poszatkowany por.
Sos sojowy rozcieramy z wasabi i imbirem, zalewamy łososia, dodajemy sezam, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Odkładamy przykryte ściereczką ciasto na 15-20 minut, żeby odpoczęło.
Do garnka wlewamy wodę, ustawiamy na nim garnek do gotowania na parze wyłożony papierem do pieczenia i podziurkowany.
Ciasto na pierożki rozwałkowujemy bardzo cienko, wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm.
Na środek każdego kółka nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy całość, formując sakiewki.
Smarujemy papier włożony do garnka olejem i układamy pierożki. Gotujemy ok. 4-6 minut pod przykryciem. Podajemy ułożone na warzywach przygotowanych wcześniej, z sosem sojowym, słodko-pikantnym sosem chili lub słodkim teriyaki.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.