Janella  Purcell

Pieczone gruszki z imbirem i owocami


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Pieczone gruszki z imbirem i owocami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

3 gruszki

pół filiżanki soku z ciemnych winogron

filiżanka niesłodzonego soku jabłkowego

łyżka startego imbiru

kawałek kory cynamonu

pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego

łyżka niesłodzonego soku pomarańczowego

pół filiżanki niesłodzonego soku jabłkowego

pół filiżanki posiekanego kandyzowanego imbiru

pół łyżeczki cynamonu

ćwierć łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta soli

¾ filiżanki suszonych gruszek

pół filiżanki rodzynek

pół filiżanki suszonej żurawiny

jogurt lub lody ryżowe

2 łyżki posiekanej mięty



Przygotowanie

Gruszki pozbawiamy gniazd nasiennych i obieramy do połowy. Mieszamy sok z winogron, jabłek, cynamon i ziele angielskie. Układamy gruszki w naczyniu z sokiem. Przykrywamy i pieczemy przez 20 minut, aż gruszki zmiękną. Płyn przelewamy do rondelka i gotujemy przez 10 minut, aż odparuje. Do średniego rondelka wlewamy sok z jabłek i pomarańczy, dodajemy imbir, przyprawy, sól i suszone owoce. Mieszamy i gotujemy, aż owoce napęcznieją. Schładzamy. Otwory po gniazdach nasiennych wypełniamy przygotowanymi owocami. Na talerzyki nalewamy po pół filiżanki sosu. Pośrodku układamy gruszkę. Podajemy z jogurtem albo lodami. Posypujemy posiekaną miętą.

powrót

Podobne przepisy

Pudding jaśminowy z kruchymi waflowymi tulejkami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Herbata (odc. 6)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
(odc.12)brzoskwinie w sosie karmelowym
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Francuskie tosty z salsą truskawkową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska
Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Galaretka karmelowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.