Tomasz Jakubiak

Pieczona szynka z nutami miodu, pomarańczy i korzennymi przyprawami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy na Boże Narodzenie, Dania z wieprzowiny
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 34

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 kg wieprzowej szynki ze skórą

½ łyżeczki cynamonu

kilka goździków

3-4 gwiazdki anyżu

½ łyżeczki kuminu

750 ml soku pomarańczowego

sól

 

Bejca:

2 łyżki musztardy

2 łyżki miodu

30 ml białego wytrawnego wina

 

Sos morelowy:

2 cebule dymki

łyżka masła

600 g moreli

skórka z limonki

skórka z cytryny

skórka z pomarańczy

2 gwiazdki anyżu

kilka goździków

sok z pomarańczy, limonki i cytryny

150 ml białego wina

szczypta soli

3 łyżki miodu

 

Przygotowanie:

Z szynki delikatnie odetnij skórę tak, żeby jej nie uszkodzić. Szynkę bez skóry delikatnie ponacinaj z obu stron i przełóż do miski. Dodaj przyprawy, cynamon, goździki, anyż, kumin i sól. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso i zalej je sokiem z pomarańczy.

Skórę delikatnie natnij w kratkę. Przygotuj bejcę do szynki. W misce połącz musztardę, miód i wino. Składniki dokładnie wymieszaj.
Szynkę wyjmij z miski i obtocz w dokładnie w bejcy. Szynkę, ułóż na skórze i zwiń za pomocą szpagatu. Przełóż ją do brytfanki, zalej bejcą i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Szynkę piecz w 180 stopniach przez ok. 3 godziny (średnio 1 godzinę na 1 kg mięsa )

Idealnym dodatkiem do pieczonej szynki będzie morelowy sos.
Na patelni na maśle podsmaż posiekaną dymkę. Następnie dodaj połówki moreli, skórki z cytrusów, sok z cytrusów i przyprawy. Całość zalej winem, dopraw szczyptą soli i miodem.
Wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu do momentu, aż sos się zredukuje, a morele zmiękną.
Upieczoną szynkę podawaj z sosem morelowym. Smacznego!






powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.