Annabel  Langbein

Pianki tropikalne


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery

Pianki tropikalne
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1½ szklanki wiórków kokosowych

½ szklanki cukru pudru

2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej

½ szklanki soku pomarańczowego (z dwóch dużych owoców)

¼ szklanki soku limonkowego (z dwóch dużych owoców)

6 łyżeczek żelatyny w proszku

2 szklanki miałkiego cukru

1 szklanka wody

2 białka o temperaturze pokojowej

szczypta soli

 

 

Przygotowanie:


Wymieszaj składniki posypki. Posmaruj olejem płytką foremkę 35x22 cm. Połową posypki wysyp dno i brzegi, aby powstała równa warstwa. Do dzbanka wlej sok pomarańczowy i limonowy. Wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw. Do rondla wsyp miałki cukier, wlej wodę. Gotuj mieszając na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Powiększ płomień do średniego i gotuj, aż syrop osiągnie 125°C. Zajmie to około kwadransa. Gdy syrop się gotuje, do czystej miski wlej białka, wsyp sól i ubij pianę. Gdy syrop osiągnie właściwą temperaturę, zdejmij rondel z ognia, wlej soki z żelatyną i mieszają, aż całość się połączy. Następnie wlej masę do piany z białek. Ubijaj, aż podwoi objętość i osiągnie temperaturę pokojową, czyli przez 8-10 minut. Wsyp wiórki kokosowe, wymieszaj łyżką. Przelej do foremki, wygładź wierzch. Pokryj resztą posypki. Zostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. Ostrym, ogrzanym, suchym nożem pokrój w równe kawałki. Posyp je wiórkami.

powrót

Podobne przepisy

Czekoladowy budyń z chilli
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Biszkopty z kremem i gruszkami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Fit batoniki z płatków i orzechów
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pain perdu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.