Paella

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Paella
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

12 udek z kurczaka, ze skórą i kośćmi (około 2,5 kg)

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżeczki papryki

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

4 duże pomidory

1 duża czerwona papryka, pokrojona na ćwiartki i oprawiona

1 duża zielona papryka, pokrojona na ćwiartki i oprawiona

2 łyżeczki szafranu

4 szklanki domowego lub kupnego ciepłego bulionu z kurczaka

⅓ szklanki koniaku

500 g polędwiczki wieprzowej, bez tłuszczu, pokrojonej w kostkę o grubości 2,5 cm

1 duża biała cebula, pokrojona

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

600 g kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych na pierścienie o grubości 1 cm

12 dużych krewetek, obranych i oprawionych

700 g białego ryżu

16 małych, obranych małży

18 obranych omułków

2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku

230 g blanszowanej zielonej fasoli, obranej i pokrojonej na kawałki o grubości 4 cm

½ szklanki świeżej pietruszki, pokrojonej, do podania

kliny cytryny, do podania

Przygotowanie:

Włóż kurczaka do dużej miski i wlej 2 łyżki oliwy. Posyp mięso papryką. Przykryj kurczaka i pozostaw do zamarynowania w lodówce przez przynajmniej 4 godziny.

Zagotuj wodę w dużym garnku, a w międzyczasie przygotuj wodę z lodem. Nożem do obierania usuń gniazdo nasienne z pomidorów i natnij je na dole w kształcie litery X. Partiami wkładaj pomidory do gotującej się wody. Kiedy po około 30-60 sekundach skórka zacznie odchodzić, przenieś pomidory łyżką durszlakową do wody z lodem.

Gdy pomidory wystygną, obierz je ze skórki i przekrój na pół. Usuń z nich nasiona i drobno posiekaj.

Pokrój paprykę na kawałki o grubości 0,5 cm i odłóż na bok. Za pomocą moździerza i tłuczka połącz ze sobą szafran i 1,5 łyżeczki soli. Wrzuć mieszankę do średniej miski, dodaj 1 szklankę bulionu i koniak. Wymieszaj dokładnie, żeby składniki się połączyły.

Rozgrzej na średnim ogniu patelnię do paelli o średnicy 45 cm i bokach wysokich na co najmniej 5 cm. Wlej na nią łyżeczkę oliwy. Przypraw udka z kurczaka solą i pieprzem i umieść na patelni. Smaż i przewracaj mięso przez około 8 minut, aż się zarumieni. Przypraw polędwiczki, wrzuć na patelnię i smaż kolejne 6 minut.

Dodaj paprykę, cebulę, czosnek i pomidory. Smaż przez około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj kalmary i krewetki, smaż przez kolejne 2 minuty.

Wrzuć na patelnię ryż i rozłóż go równomiernie. Dodaj resztę mieszanki z szafranu i smaż przez 1 minutę. Wlej 1,5 szklanki bulionu i doprowadź do wrzenia. Smaż przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podrzucając. Jeśli ryż będzie za suchy, można dodać więcej bulionu. Na ryżu ułóż małże, omułki, groszek i wlej 1 szklankę bulionu. Smaż przez około 20 minut (w razie potrzeby dolewaj stopniowo więcej bulionu), aż ryż stanie się miękki, owoce morza się otworzą, a większość płynu wyparuje.

Zwiększ ogień, dodaj fasolę i wymieszaj. Gotuj przez 5 minut, aż warzywa się zagrzeją i reszta płynu wyparuje. Przypraw solą. Posyp pietruszką i podawaj z łódkami cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz z pieczonych buraków z krokietami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.