Ainsley Harriot

Pad thai


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Pad thai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1-2 łyżki oleju roślinnego

np. arachidowego lub rzepakowego

szklanka posiekanych szalotek

kilka krewetek obranych z pancerzyków

kilka łyżek bulionu rybnego (zalać zimną wodą pancerzyki krewetek oraz wszelkie resztki

pozostałe z czyszczenia ryb

jak płetwy i głowy

posolić

doprowadzić do wrzenia

zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu godzinę—półtorej

przecedzić przez sito

wyłożone złożoną gazą

można podzielić na małe porcje do jednorazowego użycia i zamrozić)

makaron ryżowy wstążki (namoczony na kilka minut we wrzątku i odsączony)

kilka łyżek bulionu z kurczaka lub warzywnego

kilka listków czosnku (zielonych pędów czosnku) lub trochę pokrojonej dymki

garść kiełków sojowych

parę kawałków tofu

szczypta suszonych krewetek (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)

łyżka pokrojonej słono-słodkiej rzodkwi (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)

można ja zastąpić startą marchewką

sos rybny do smaku

ocet ryżowy do smaku

szczypta cukru

szczypta płatków chili

łyżeczka oleju

roztrzepane jajko

 

 

Przygotowanie:


W woku rozgrzać olej, wrzucić szalotki, podsmażyć 1-2 minuty, mieszając, dodać kilka krewetek, smażyć minutę, dolać bulion rybny, smażyć, cały czas mieszając. Włożyć makaron, wymieszać, wlać bulion z kurczaka lub warzywny, wymieszać. Dodać pokrojone pędy czosnku lub dymkę, wymieszać, dodać tofu, wymieszać, dodać suszone krewetki, słodko-słoną rzodkiew lub marchewkę, wymieszać, przyprawić sosem rybnym i octem ryżowym, dodać płatki chili, wymieszać, odstawić na chwilę lub, jeśli nie mamy drugiego woka, przełożyć do miski i wytrzeć wok. Do woka wlać łyżeczkę oleju, przechylając wok, rozprowadzić olej po ściankach, następnie wlać roztrzepane jajko, kołysząc wokiem, tak, aby jajko ścięło się na ściankach woka - chodzi o to, żeby usmażyć cieniutki omlet o kształcie zagłębienia woka. Do środka nałożyć kilka krewetek oraz pozostałe usmażone wcześniej składniki. Zawinąć wszystko w cieniutki omlet i zsunąć w omletowej paczuszce na talerz. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Małże z chili, trawą cytrynową i komosą ryżową
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 53)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Mule w białym winie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.