Jacques Pépin

(odc.12)tatar z łososia z kalafiorem


Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.12)tatar z łososia z kalafiorem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Tatar z łososia

360 g sprawionego łososia bez skóry oraz czarnej warstwy tłuszczu, pokrojonego na 1 cm kawałki (około 1 ½ szklanki)

2 ½ łyżki posiekanej czerwonej cebuli

1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku

1 łyżka osączonych kaparów

2 łyżeczki oliwy dobrej jakości

1 łyżeczka ryżowego octu winnego

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Sałatka z kalafiora

300 g różyczek kalafiora

1 łyżka oliwy dobrej jakości

1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka czerwonego octu winnego

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu



Przybranie

2 jajka ugotowane na twardo, obrane

2 łyżki podartych liści bazylii



Przygotowanie tatara

Nie później niż na 30 minut przed podaniem, połączyć w misce wszystkie składniki i schłodzić w lodówce.



Przygotowanie sałatki z kalafiora

Doprowadzić do wrzenia na patelni ¾ szklanki wody. Wrzucić różyczki kalafiora. Ponownie doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na ostrym ogniu do miękkości przez 4-5 minut. Odlać wodę, pokroić grubo różyczki kalafiora i połączyć w misce z pozostałymi składnikami.



Przygotowanie przybrania

Krajalnicą do jajek pokroić jajka na plasterki, następnie obrócić je o 90 stopni i przekroić jeszcze raz, aby powstały długie słupki. (Można do tego celu użyć noża.) W miseczce wymieszać słupki jajka z bazylią. Rozłożyć na cztery talerze, tworząc krąg wokół krawędzi.



Na środku ustawić metalową foremkę bez dna. Włożyć do środka warstwę sałatki z kalafiora. Przykryć warstwą tatara. Ostrożnie usunąć foremki. (Można nałożyć łyżką sałatkę z kalafiora wewnątrz kręgu z jajka i przykryć tatarem.) Natychmiast podawać.



© Jacques Pepin

powrót

Podobne przepisy

Ryba z szybkim sosem tatarskim z limonką i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Roladka ze świeżych warzyw
Przepis z programu Dietosfera (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Dorsz ze śmietaną, porami i marchewką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś pieczony powoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Filet z łososia z salsą malinową
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.