Michael  Smith

(odc.116) tłuczone ziemniaki z pieczonym czosnkiem


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.116)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

(odc.116) tłuczone ziemniaki z pieczonym czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 główki czosnku

6-8 ziemniaków do pieczenia

umytych i pokrojonych na ćwiartki

2 liście laurowe

8 łyżek masła

1 szklanka mleka

sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 175°C. Główki czosnku ułożyć w małym naczyniu do zapiekania. Piec je w piekarniku do czasu, aż się zarumienią. Powinny być bardzo miękkie i bulgocące. Zajmie to około 45 minut do godziny. Można to zrobić z wyprzedzeniem. Po upieczeniu nieco ostudzić czosnek. Ziemniaki ułożyć na najwyższym piętrze parowaru. Parowar wypełnić 5-7,5 cm wody. Dodać liście laurowe do wody i złożyć parowar. Ustawić na średnią temperaturę i szczelnie przykryć. Gotować do czasu, aż ziemniaki zmiękną, około 15-20 minut. Mleko podgrzewać z masłem do czasu, aż masło się stopi. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, z garnka odlać wodę, pozostawiając ziemniak w garnku. Wlać mleko z masłem. Czubki czosnków odciąć nożem z ząbkami i wycisnąć upieczony czosnek do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem. Porządnie utłuc.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.