Michael  Smith

(odc.116) pieczony kurczak


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.116)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

(odc.116) pieczony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duży kurczak z hodowli ekologicznej

4 marchewki

obrane i pokrojone w dość spore kawałki

4 łodygi selera

pokrojone

4 cebule

obrane i przekrojone na pół

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżki suszonego tymianku

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 260° C. Kurczaka wypłukać pod bieżącą zimną wodą, wypatroszyć go. Dobrze osuszyć. Wymyć i wysterylizować zlew. Marchewki, selera i cebule wrzucić na blachę do pieczenia, tak dużą, żeby zmieściły się na niej warzywa i kurczak. Warzywa skropić oliwą z oliwek, oprószyć solą i pieprzem. Kurczaka ułożyć na warzywach i też skropić oliwą z oliwek. Kurczaka równomiernie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem i włożyć blachę do rozgrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 175°C i piec kurczaka przez około 1-1,5 godziny lub do czasu, kiedy termometr wbity w najgrubszą część nogi pokaże 75°C. Kiedy kurczak jest gotowy, wyjąć blachę z piekarnika i pozwolić mięsu odpocząć przez kilka minut. Odkroić piersi i nogi od korpusu. Korpus odłożyć. Mięso z piersi i nóg, po uprzednim usunięciu kości, podzielić na kawałki i z powrotem ułożyć na blasze z warzywami. Wymieszać i podawać. Pozostawiony korpus przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Wedle uznania dodać aromatyczne warzywa takie jak marchewki, seler i cebula, i zagotować, usuwając wszystkie szumowiny w czasie gotowania. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Powstały bulion przelać do czystych pojemników. Przechowywać w lodówce, można też zamrozić.

powrót

Podobne przepisy

(odc.05) pieczeń wieprzowa po florencku
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Rolada wieprzowa florentine
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Burritos z kurczakiem i sałatką
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.