Michael  Smith

(odc.024) tuńczyk z porami w pinot noir i salsą imbirowo-miętową


Przepis z programu Domowy kucharz (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

(odc.024) tuńczyk z porami w pinot noir i salsą imbirowo-miętową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

4 pory

tylko białe części

z nieobciętymi końcówkami korzeni

przekrojone wzdłuż na pół

1 szklanka Pinot Noir

2 szklanki bulionu z kurczaka

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Postaw dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i oliwę, a kiedy zaczną się pienić, dodaj pory, płaską stroną na dół. Smaż przez kilka minut, aż dół porów będzie brązowy i miękki. Dodaj wino, oraz bulion i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż pory będą mięciutkie, a płyn zredukuje się, będzie miał gęstość sosu. Kiedy pory będą się dusić przygotuj salsę. Po prostu wymieszaj składniki, spróbuj i dopraw do smaku. Tylko postaraj się nie zjeść całej w czasie próbowania. Rozgnieć ziarna pieprzu w elektrycznym młynku, lub z moździerzu. Nie miel ich na proszek, chodzi nam o grube kawałki pieprzu. Wymieszaj je z solą i rozsyp na talerzu. Weź tuńczyka, połóż go na talerzu i przyciśnij, tak żeby pieprz i sól przywarły do niego, to samo zrób z drugą stroną. Powtórz z drugim stekiem. Postaw teflonową patelnię na średnim ogniu, rozgrzej na niej olej i obsmaż steki po najwyżej 3 minuty z każdej strony. Chodzi o to, żeby zrumienić wierzch, ale żeby środek pozostał prawie surowy. Tak powinno się podawać tuńczyka. Pokrój ostrym nożem na cienkie, ukośne plasterki. Połóż w dwóch miskach po dwie połówki pora, rozłóż na nich wachlarzyk z tuńczyka. Na wierzch nałóż łyżkę salsy.

powrót

Podobne przepisy

Łosoś pieczony w folii
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sum pod sosem z kiszonych ogórków i koperku
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażony okoń morski z sosem z czerwonej papryki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.