Marieta  Marecka

Naleśniki z serami, szpinakiem i szynką


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 379

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

8 naleśników

2 kulki mozzarelli

1 szklanka startego, żółtego sera

8 plastrów szynki

300 g rozmrożonego szpinaku

1 ząbek czosnku

1 łyżka mąki

1 łyżka masła

ok. 1 szklanki mleka

gałka muszkatołowa

sól

pieprz

masło

 

Sos:

1 puszka pomidorów

2 ząbki czosnku

½ łyżeczka chili w płatkach lub ½ małej papryczki chili

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz

1 pęczek bazylii

 

 

Przygotowanie:

Szpinak miksujemy z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowujemy beszamel rozpuszczając 1 łyżkę masła, przesmażając na nim łyżkę mąki, a następnie dolewając stopniowo mleko cięgle mieszając. Doprawiamy świeżo tartą gałką, solą i pieprzem.
Na każdym z naleśników kładziemy porwane kawałki mozzarelli, plaster szynki, porcję szpinaku i obsypujemy startym serem (część sera zostawiamy na koniec). Zwijamy w ścisłe rulony.
Pomidory miksujemy blenderem z czosnkiem, chili, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy drobno poszatkowaną bazylię.
Dno naczynia do zapiekania smarujemy sosem pomidorowym.
Naleśniki kroimy na 4 kawałki i układamy dość ściśle w naczyniu, polewamy beszamelem i obsypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i całość się ładnie zapiecze. Serwujemy gorące.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.