Naleśniki z serami, szpinakiem i szynką

Naleśniki z serami, szpinakiem i szynką
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

Sos:
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczka chili w płatkach lub ½ małej papryczki chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek bazylii

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szpinak miksujemy z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przygotowujemy beszamel rozpuszczając 1 łyżkę masła, przesmażając na nim łyżkę mąki, a następnie dolewając stopniowo mleko cięgle mieszając. Doprawiamy świeżo tartą gałką, solą i pieprzem.
Na każdym z naleśników kładziemy porwane kawałki mozzarelli, plaster szynki, porcję szpinaku i obsypujemy startym serem (część sera zostawiamy na koniec). Zwijamy w ścisłe rulony.
Pomidory miksujemy blenderem z czosnkiem, chili, cukrem, solą i pieprzem. Dodajemy drobno poszatkowaną bazylię.
Dno naczynia do zapiekania smarujemy sosem pomidorowym.
Naleśniki kroimy na 4 kawałki i układamy dość ściśle w naczyniu, polewamy beszamelem i obsypujemy pozostałym serem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, aż ser się rozpuści i całość się ładnie zapiecze. Serwujemy gorące.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA