Tomasz Jakubiak

Moskole z bryndzą i sosem żurawinowo-pomarańczowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 638

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków

250 g mąki

2 jajka

sól

pieprz

 

Sos żurawinowo-pomarańczowy:

szklanka soku pomarańczowego

mała łyżeczka startego imbiru

sok z połowy cytryny

szczypta cynamonu

szczypta czerwonego pieprzu

150 - 200 g domowej konfitury żurawinowej

sól

 

Dodatki:

bryndza

 

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki prześnij przez praskę. Dodaj mąkę i jajka i wyrób ciasto.
Z ciasta uformuj placki o grubości do 3 cm. Placki smaż na suchej patelni z dwóch stron, aż się przyrumienią.
W garnku podgrzej sok pomarańczowy z imbirem. Dodaj do niego sok z cytryny, cynamon, czerwony pieprz i konfiturę.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Sos gotuj, aż się zredukuje.
Placki podawaj z pokruszoną bryndzą i sosem. Smacznego!



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.