Tomasz Jakubiak

Mini pierożki z suszonym serem, z sosem z rukoli i orzeszków pinii


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki

odsłon: 570

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

2 żółtka

jajko

sól

 

Farsz:

30 dag suszonego sera

2 żółtka

garść rukoli

 

Sos:

3 łyżki masła

0,5 szklanki białego wina

2 łyżki orzeszków pinii

2 szalotki

skórka z limonki

2 łyżki soku z limonki

garść rukoli

Przygotowanie:

W misce połącz wszystkie składniki ciasta i dokładnie wyrób.
Przygotuj farsz. W misce utrzyj pokruszony suszony ser z żółtkami i rukolą. Ciasto cienko rozwałkuj i ulep małe pierożki. Gotuj je w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną.
Pierożki podawaj z delikatnym sosem. Na maśle podsmaż krążki cebuli i dodaj orzeszki pinii. Dolej wino i redukuj sos. Na koniec dodaj skórkę z limonki, sok z limonki i świeżą rukolę. Smacznego.

powrót

Podobne przepisy

Pielmieni
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Nepalskie momo z kurczakiem
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pierożki wonton z wieprzowiną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.