Kanapki z sałatką z fenkułu z jabłkiem

Kanapki z sałatką z fenkułu z jabłkiem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.90

Składniki:

  • 8 dużych kromek chleba
  • oliwa
  • pieczeń wieprzowa
  • kilka plastrów sera
Sos tatarski:
  • ½ słoiczka marynowanych pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 plastry marynowanej papryki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • ½ kubka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Sałatka:
  • ½ fenkułu
  • 1 jabłko
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ¼ opakowania rukoli

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Sos tatarski: kroimy wszystkie marynowane warzywa w małą kostkę i mieszamy z sokiem, przyprawami, majonezem i jogurtem.
Sałatka: fenkuł i jabłka kroimy w paski. Orzechy lekko prażymy na suchej, gorącej patelni i kroimy.
W misce łączymy fenkuł, pietruszkę, rukolę, orzechy, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem na koniec dodajemy oliwę i mieszamy.
Na desce składamy kanapkę: na jedną kromkę pieczywa kładziemy ser, skrawki mięsa, sos tatarski, ser i przykrywamy drugą kromką pieczywa.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy kanapkę, dociskamy patelnią lub ciężkim garnkiem, odwracamy kanapkę i dosmażamy z drugiej strony. Serwujemy przeciętą na ukos z sałatką z fenkułu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE