Maślane naleśniki z marakują, kokosem oraz sosem imbirowo-cynamonowym - Joanna Wąsowicz

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

odsłon: 4942

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 szklanki mąki

2 szklanki mleka pełnotłustego

szczypta soli

kilka łyżek cukru palmowego

jajko

woda gazowana

łyżka masła ghee

puszka mleka kokosowego, z którego można zdjąć śmietankę

5/6 marakui

cukier palmowy

3 szklanki wody

laska cynamonu

6/7 cm imbiru

cukier

Przygotowanie:

Z mąki, mleka, i jajka robię ciasto na naleśniki, dodaję szczyptę soli, cukier i wodę mineralną. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Smażę na maśle gee nieduże naleśniki.
Z mleka kokosowego zdejmuję śmietankę i ubijam ją z cukrem, potem schładzam.
Do garnka wstawiam wodę, dodaję cynamon, imbir, cukier i wszystko zagotowuję. Po nabraniu odpowiedniego smaku, wszystko przecedzam. Gorące naleśniki przekładam kolejno bitą śmietaną i marakują. Całość polewam sosem.

powrót

Podobne przepisy

Sorbet malinowy z winem gamey i babeczki z owocami oraz lukrem
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Winna galaretka z winogronami
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mrożony mus jagodowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Banany i ananasy z grilla z glazurą maślano-rumową
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia jamajska
Morele w sosie z kardamonem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

23.11.2016 12:12

CYTUJ

już wiem co będę miała dzisiaj na obia :D, zastanawiam sie tylko na mąką lepsza uniwersalna czy luksusowa szymanowska?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.