Tomasz Jakubiak

Marynowane śledzie


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Śledzie

odsłon: 637

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 wypatroszonych tuszek śledzi

 

Zalewa:

2 cebule

3-4 liście laurowe

łyżeczka ziela angielskiego

ostra papryczka

100 ml octu spirytusowego

500 ml wody

 

Sos:

łyżeczka kolendry

łyżeczka kminu rzymskiego

łyżeczka kopru włoskiego

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki soli

mała garść zielonych oliwek

¼ szklanki soku z cytryny

garść natki pietruszki ( posiekanej )

¼ szklanki oliwy

mięta

szalotka

 

Smażone kapary:

olej do smażenia

3 czubate łyżki kaparów

Przygotowanie:

Śledzie opłucz i ułóż w płaskim naczyniu.
Przygotuj zalewę. Ocet z wodą zagotuj, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, cebulę pokrojoną w krążki i posiekaną papryczkę chili. Zalewę gotuj przez około 10 minut. Zalewa powinna być kwaśna od octu i lekko ostra. Zalewę ostudź - to bardzo ważne - i zalej nią śledzie. Odstaw na noc do lodówki.
Do śledzi przygotuj sos oliwkowy. Ziarna suchych przypraw upraż na patelni. W moździerzu utrzyj z odrobiną soli czosnek, a następnie wystudzone uprażone przyprawy.
Utrzyj posiekaną cebulę szalotkę, papryczkę chili, miętę i natkę pietruszki. Dolej oliwę i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie utrzyj.
Na koniec dodaj oliwki i też je utrzyj. Na koniec na rozgrzanym oleju usmaż kapary i odciśnij je na papierowym ręczniku. Śledzia podawaj z sosem i smażonymi kaparami. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.