Szaszłyki z dipem z kwaśnej śmietany i sosem śliwkowym

Szaszłyki z dipem z kwaśnej śmietany i sosem śliwkowym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 1 kg pokrojonej w dużą kostkę łopatki, karkówki lub schabu
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 cebula, pokrojona w półtalarki
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • 3 pokruszone liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki
  • 4 goździki
  • ¼ łyżeczka cynamonu
Dip:
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej kolendry
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • szczypta cukru
Sos śliwkowy:
  • 300 g dojrzałych śliwek, wypestkowanych i pokrojonych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 czerwone chili, bez nasionek, posiekane lub 1 łyżeczka chili w proszku
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól i świeżo mielony pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W dużej misce połącz składniki marynaty, włóż pokrojone mięso i wymieszaj rękoma. Zakryj folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 h lub na noc. Wbij kawałki mięsa na 6 długich metalowych szpadek. Piecz na grillu lub bardzo rozgrzanej patelni grillowej przez 5-6 min.
Wymieszaj w miseczce składniki dipu śmietanowego.
Śliwki zalej w rondelku wodą i gotuj na małym ogniu, do miękkości. Odcedź, zostawiając 75 ml płynu. Śliwki, wraz z płynem, octem jabłkowym i chili zmiksuj w blenderze. Przetrzyj sos przez sito, dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby dodaj więcej octu. Wymieszaj z koperkiem i kolendrą.
Podawaj szaszłyki z sosami w miseczkach, sałatą i plackami chlebowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE