Tomasz Jakubiak

Lokalny bulion z mięsnymi pierożkami


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 222

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

warzywa do bulionu (marchew, pietruszka, seler, por)

liść laurowy

kminek

litr soku z kapusty kiszonej

20 dkg surowego boczku

 

Farsz na pierogi:

1 kg mięsa wieprzowego

2-4 ząbki czosnku

2 cebule

gałązka rozmarynu

pieprz

sól

 

Ciasto:

300 g mąki pszennej

250 ml gorącej wody

 

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania bulionu warzywnego. Do garnka wlej ok 2,5 litra zimnej wody, dodaj obrane warzywa, przyprawy i gotuj bulion na małym ogniu.
Na koniec pokrój ugotowaną włoszczyznę na małe kawałki i wrzuć ponownie do wywaru.
Wywar dopraw pieprzem. Dolej sok z kiszonej kapusty i zagotuj bulion. Z boczku zrób skwarki i dodaj je do wywaru.

Przygotuj farsz na pierogi. Mięso, czosnek, cebulę i rozmaryn zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Farsz przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Powinien być jednolity.

Przygotuj ciasto. Do mąki dolewaj stopniowo wody i mieszaj. Następnie zagnieć ciasto i dokładnie wyrób, tak żeby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkuj, wytnij za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu i zlep pierogi. Pierożki gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z bulionem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Pierogi na słodko
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pierogi z tofu gotowane na parze
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Pierogi z jagodami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.