Lody z crème fraiche i miodu

Lody z crème fraiche i miodu
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Manic Organic (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki crème fraiche
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 10 dużych żółtek
  • ½ szklanki miodu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondla wlać mleko, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste. Powoli, nieustannie ubijając wlać do masy żółtkowej ⅓ gorącego mleka, by zahartować żółtka. Dodać wanilię i resztę mleka. Powstały sos ogrzewać w kąpieli wodnej nieustannie mieszając, aż zgęstnieje. Przecedzić przez sito. Dodać miód i crème fraiche, dokładnie wymieszać. Wstawić na noc do lodówki. Ukręcić w maszynie do lodów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA