Lody z crème fraiche i miodu

Przepis z programu Manic Organic (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody z crème fraiche i miodu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki mleka

2 szklanki crème fraiche

¼ szklanki cukru

1 łyżka esencji waniliowej

10 dużych żółtek

½ szklanki miodu

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlać mleko, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste. Powoli, nieustannie ubijając wlać do masy żółtkowej ⅓ gorącego mleka, by zahartować żółtka. Dodać wanilię i resztę mleka. Powstały sos ogrzewać w kąpieli wodnej nieustannie mieszając, aż zgęstnieje. Przecedzić przez sito. Dodać miód i crème fraiche, dokładnie wymieszać. Wstawić na noc do lodówki. Ukręcić w maszynie do lodów.

powrót

Podobne przepisy

Mix grillowanych owoców
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Biszkopty z owocami
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta z sosem malinowym
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Trufle czekoladowo-marcepanowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Sorbet ananasowo-kokosowy
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Ravioli
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.14)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.