Lody z crème fraiche i miodu

Przepis z programu Manic Organic (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Lody z crème fraiche i miodu
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki mleka

2 szklanki crème fraiche

¼ szklanki cukru

1 łyżka esencji waniliowej

10 dużych żółtek

½ szklanki miodu

 

 

Przygotowanie:


Do rondla wlać mleko, dodać 2 łyżki cukru i zagotować. Żółtka ubić z pozostałym cukrem, aż zbieleją i staną się puszyste. Powoli, nieustannie ubijając wlać do masy żółtkowej ⅓ gorącego mleka, by zahartować żółtka. Dodać wanilię i resztę mleka. Powstały sos ogrzewać w kąpieli wodnej nieustannie mieszając, aż zgęstnieje. Przecedzić przez sito. Dodać miód i crème fraiche, dokładnie wymieszać. Wstawić na noc do lodówki. Ukręcić w maszynie do lodów.

powrót

Podobne przepisy

Wariacja na temat tiramisu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w szafranie z miodem
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Brzoskwinie w maladze
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Tiramisu
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pomarańcze z kandyzowaną skórką w karmelu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.