Lucinda Scala  Quinn

Kurczak z kluskami


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak z kluskami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 cały kurczak o wadze 1,3 - 1,8 kg

1 cebula

w łupinach

przekrojona na pół

1 mała rzepa

bez korzenia

pokrojona na duże kawałki

1 mała brukiew

bez korzenia

pokrojona na duże kawałki

1 marchew

pokrojona na duże kawałki

2 pasternaki

pokrojone na mniejsze kawałki

1 łodyga selera

pokrojona na duże kawałki

4 gałązki zielonej pietruszki

8-10 szklanek wody

1 łyżeczka gruboziarnistej soli

 

 

Przygotowanie:


Włożyć kurczaka oraz wszystkie warzywa do dużego garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień, częściowo przykryć garnek i gotować 50 minut. Wyjąć kurczaka i warzywa z garnka, cebulę i pietruszkę wyrzucić. Gotować bulion na małym ogniu jeszcze 15-20 minut i dodać sól. Kiedy kurczak ostygnie, oddzielić mięso od kości i porwać na kawałki. (Otrzymamy 4 szklanki mięsa. Do tej potrawy wystarczą 2 szklanki, resztę można wykorzystać do innych celów.) Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i koperek. Wlać mleko i ponownie dokładnie wymieszać. Wkładać po łyżce ciasta do gotującego się bulionu. Przykryć garnek pokrywką i podgrzewać 3-4 minuty, aż kluski będą ugotowane. Ostrożnie włożyć warzywa i mięso kurczaka z powrotem do garnka. Gotować 1 minutę, aż się zagrzeją, i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.