Lucinda Scala  Quinn

Kurczak w parmezanie


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Kurczak w parmezanie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

¼ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

posiekane

szczypta płatków czerwonej papryki

1 puszka pomidorów (700 g)

rozdrobnionych w blenderze

2 łyżeczki soli

1½ kg filetów z kurczaka

bez kości i skóry

½ szklanki bułki tartej

bez przypraw

¾ szklanki świeżo startego parmezanu

¼ szklanki świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżeczka masła (może być więcej)

¾ kg świeżej mozzarelli

pokrojonej w cienkie plasterki

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać rondelek na średnim ogniu. Wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć czosnek i płatki papryki. Mieszać 30 sekund, dodać pomidory i pół łyżeczki soli. Dusić 30 minut. Wyścielić blat kuchenny papierem pergaminowym lub folią. Rozłożyć filety z kurczaka. Ostrym nożem przekroić każdy filet wzdłuż, na dwa płaskie płaty. W płaskim naczyniu wymieszać tartą bułkę i pół szklanki startego parmezanu. Ułożyć na tym płaty kurczaka. Posypać solą i pieprzem. Obrócić, dokładnie obtoczyć w panierce. Podobnie przygotować kolejne kawałki mięsa. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Wlać 2 łyżki oliwy, dodać masło, rozprowadzić po dnie. Układać luźno kawałki kurczaka, smażyć 3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Odłożyć, smażyć kolejne kawałki, dodając w razie potrzeby oliwy i masła.
Rozgrzać piekarnik do 205 stopni. Na dnie brytfanki o wymiarach 23 x 32 cm rozprowadzić łyżkę sosu pomidorowego. Ułożyć smażonego kurczaka i pokryć plastrami mozzarelli. Polać ¼ szklanki sosu, posypać pozostałym parmezanem (ok. ¼ szklanki). Piec, aż się zrumieni: 30-35 minut. Wyjąć i odstawić na kwadrans przed podaniem, niech odpocznie.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.