Kulki jabłkowe w polewie toffi

Przepis z programu Królestwo bajecznych wypieków (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Kulki jabłkowe w polewie toffi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto:

100 g niesolonego masła

300 g mąki z proszkiem*

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g jasnego cukru muscovado

3 jabłka deserowe

sok z cytryny

3 jajka

100 ml mleka 3,2%

masło do posmarowania formy



krem:

175 g niesolonego masła

225 g cukru pudru



polewa toffi:

160 g drobnego cukru

200 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka ekstraktu wanilii



do dekoracji:

patyczki do lizaków

kolorowy maczek



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C /160°C z termoobiegiem. Natłuścić okrągłą formę, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Stopić masło i odstawić do wystygnięcia. Do miski przesiać razem mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać cukier i wymieszać łyżką. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dobrze odcisnąć z soku i wrzucić do mąki z dodatkami. Do miseczki wbić jajka i rozkłócić trzepaczką. Wlać do miski jajka i masło, przemieszać. Dodać mleko i wszystko delikatnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do formy, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 35-40 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formie, potem wyłożyć ciasto na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Zrobić krem: wrzucić do miski pokrojone w kostkę miękkie masło, przesiać do niego cukier puder, miksować 4-5 minut na puszystą masę. Drobno pokruszyć ciasto, dodać do niego krem i wymieszać. Uformować z masy kulki, odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do lodówki, by stężały. Zrobić polewę: do rondla wsypać cukier i wlać ćwierć szklanki wody. Mieszając, podgrzewać na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Zwiększyć ogień i gotować, aż płyn zgęstnieje i stanie się brązowy (od czasu do czasu przy pomocy pędzla zwilżać ścianki rondla wodą, nie mieszać). Zdjąć z ognia, wlać śmietanę i ekstrakt wanilii, wymieszać na gładki sos. Odstawić na kilka minut, by przestygł. Zanurzyć końce patyczków w polewie i wcisnąć w kulki ciasta. Oblać kulki polewą i w całości lub częściowo obtoczyć w kolorowym maczku. Z powrotem odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić na chwilę do lodówki, by polewa zastygła.



* Przesiać 450 g mąki, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 2 szczypty soli. Odmierzyć potrzebną ilość. Resztę przechowywać w szczelnym słoiku, zużyć w ciągu 3 miesięcy.



© Fiona Cairns

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.