Królewskie curry z kurczaka

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Królewskie curry z kurczaka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 duży kurczak podzielony na 5 części

100 g młodych cebulek albo szalotek, pokrojonych w plasterki

4 ząbki czosnku

2 kawałki pandanu, podarte

2 czerwone chili, posiekane

4 zielone chili, posiekane

1 gałązka liści curry

1 szczypta mielonej gorczycy

10 ziaren pieprzu

1 kawałek świeżej kurkumy

½ łyżeczki gorczycy w ziarnach

2 łyżki oleju

1 mały kawałek drewna sandałowego

2 łyżki białego octu winnego

6 goździków

4 strączki kardamonu, zmiażdżone

½ łyżeczki ciemnej prażonej curry

500 ml śmietanki kokosowej



do dekoracji:

suszone czerwone chili

liść pandanu



Przygotowanie:

W dużym garnku umieszczamy kurczaka, cebulę, czosnek, pandan, chili i liście curry. Mieszamy. Dodajemy mieloną musztardę i pieprz. Doprawiamy solą. Nacieramy mięso przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania. W tym czasie przygotowujemy pastę z kurkumy. Ucieramy świeżą kurkumę z ziarnami gorczycy. Odstawiamy. W naczyniu rozgrzewamy olej. Bierzemy kurczaka, ale zachowujemy cebulę i przyprawy. Smażymy mięso skórą do dołu aż się zrumieni. W drugim naczyniu rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i przyprawy z marynowania razem z drewnem sandałowym i smażymy, aż przyprawy zaczną pachnieć. Przekładamy kawałki kurczaka na drugą stronę. Dodajemy ocet i mieszamy. Gotujemy. Do smażącej się cebuli z przyprawami dodajemy goździki i kardamon. Smażymy. Dodajemy pastę z kurkumy, pieprz, sól i curry. Na koniec dodajemy kurczaka. Zalewamy kurczaka wodą i gotujemy na małym ogniu 45-60 minut. Co jakiś czas sprawdzamy, czy nie odparowało za dużo wody. Kiedy kurczak będzie miękki, dodajemy śmietankę kokosową i zagotowujemy. Gdy tylko sos zacznie wrzeć, natychmiast zdejmujemy naczynie z ognia. Podajemy z suszoną chili i pandanem.

powrót

Podobne przepisy

Pasta z wędzonej makreli
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Pasta jajeczna
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Sos pomidorowy z rukolą
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Salsa barbecue
Ainsley Harriot
Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.