Janella  Purcell

Kokosowe knedelki


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Kokosowe knedelki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Farsz:

½ filiżanki świeżych wiórków kokosowych

łyżka miodu albo syropu z agawy

3-4 zmiażdżone strąki kardamonu

łyżeczka prażonego maku

łyżeczka mąki ryżowej



Ciasto:

filiżanka wody

łyżeczka tłuszczu omega

szczypta soli

½ łyżeczki oleju

filiżanka przesianej mąki ryżowej



Przygotowanie:

Mieszając podgrzać wiórki kokosowe i syrop. Dodać kardamon, mak i mąkę ryżową. Gotować przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Usunąć przyprawy. Zagotować filiżankę wody. Wsypać ryż. Dodać tłuszcz, sól i olej. Mieszając wsypać mąkę. Zakryć. Po kliku minutach zamieszać i znów przykryć. Wyłożyć masę na płaski talerz. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno być ani zbyt lepkie, ani zbyt suche. Podzielić ciasto na kulki o średnicy 4-5 cm. Formować w dłoni małe miseczki. Wypełnić je nadzieniem. Skleić brzegi palcami zwilżonymi olejem. Nadawać knedelkom kształt główki czosnku.

Parownik wyłożyć wilgotną ściereczką. Ułożyć knedelki. Parować pod przykryciem przez 15 minut.



Opracowano na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek 2”.



powrót

Podobne przepisy

(odc.03)deser z bananów i burbona
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta z sosem poziomkowym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mus z winogron
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Baklava z patelni z syropem różanym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.