Agnieszka Kręglicka

Kiszone cytryny


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Kiszone cytryny
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 kg drobnych cytryn

dużo grubej soli

 

Przygotowanie:

Cytryny wyszorować i sparzyć skórkę. Pokroić na cztery części wzdłuż pozostawiając nie rozcięte ogonki. Do każdej wetrzeć maksymalną ilość grubej soli. W wyparzonym słoiku ułożyć je bardzo ściśle, aż puszczą sok i dolać tyle świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, aby je przykryć. Zamknąć i odstawić na trzy-cztery tygodnie, muszą być stale przykryte sokiem. Jeżeli na cytrynach pojawi się biały nalot wystarczy go przed użyciem spłukać. Skórkę używamy do przyprawiania duszonych mięs, sosów i sałatek, np. z pomidorów, oliwek, ogórków i kolendry lub do marynowania oliwek.

powrót

Podobne przepisy

Fajitas
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Parfait z wątróbki drobiowej
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
Marynowany czosnek
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Ocet jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Marmolada z cebuli i imbiru
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Galaretka z białego wina z płatkami róż
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.