Kibbeh z marynowaną kapustą

Przepis z programu Ideał odc. 9
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska

Kibbeh z marynowaną kapustą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Do marynowanej kapusty:

120 ml białego octu winnego

2 łyżki cukru

1 czerwona chili

1 zielona chili

350 g białej kapusty, poszatkowanej na nieco grubsze kawałki

½ małej czerwonej cebuli, posiekanej

1/3 ogórka, pokrojonego w kostkę

garść rzodkiewek, z obciętymi szypułkami

1 łyżka sezamu

garść mięty, grubo posiekanej

sok z cytryny



Na nadzienie do klopsików kibbeh:

1 mała cebula, drobno posiekana

2 czubate łyżki orzeszków piniowych

250 g mielonej jagnięciny

1 spora szczypta mielonego cynamonu



Na skorupki do klopsików kibbeh:

175 g bulguru

350 g mielonej jagnięciny

1 cebula, drobno posiekana

szczypta mielonego cynamonu

1 litr oleju do smażenia



Na sos tahini:

2 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

5 łyżek pasty tahini

70 ml oliwy extra vergine + do skropienia

garść zielonych oliwek, wydrylowanych i grubo posiekanych

garść natki, posiekanej



Na chlebki z zatarem:

500 g mąki

1 łyżeczka suchych drożdży

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli morskiej



Na mieszankę zatar:

4 łyżki suszonego tymianku

1 łyżka sezamu

4 łyżeczki sumaku

6 łyżek oliwy extra vergine

2 łyżeczki soli morskiej



Do dekoracji:

cząstki cytryny

natka



Przygotowanie:

Sałatka: na dużym ogniu postaw rondel z octem i 60 ml wody, cukrem, chili i dużą szczyptą soli. Nakryj i zagotuj. Dodaj kapustę, znów nakryj i zagotuj. Gdy tylko pojawią się pęcherze powietrza, zdejmij pokrywkę i gotuj 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż zostanie niewiele płynu. Kapustę z cebulą wraz z płynem przełóż na duży talerz, żeby ostygła. Wymieszaj kapustę z płynem, czerwoną cebulą, ogórkiem, rzodkiewkami, sezamem, miętą i natką. Spróbuj i dopraw. Dodaj sól i sok z cytryny.

Nadzienie do klopsików kibbeh: na dużej patelni podsmaż cebulę na oliwie, aż zmięknie. Wmieszaj orzeszki piniowe i 250 g mięsa mielonego, rozbijając je drewnianą łyżką. Dopraw solą, pieprzem, cynamonem. Kiedy mięso dokładnie się zrumieni, przełóż na talerz i dobrze ostudź.

Skorupki do klopsików kibbeh: przełóż bulgur do miski i zalej zimną wodą (ziarno powinno być 1 cm pod wodą). Odstaw na 10 minut, aż cały płyn się wchłonie. W malakserze zmiksuj 350 g mięsa mielonego, cebulę, kmin, bulgur, nieco soli i pieprzu. Miel składniki około 1 minuty, aż powstanie gładka masa. Przełóż do miski. Naszykuj naczynie z wodą i zmocz dłonie. Weź miksturę na skorupki – o objętości nieco większej od piłki golfowej – i uformuj zwartą kulkę. Palcem zrób dziurkę w środku i uformuj spore wgłębienie. Wypełnij nadzieniem, zwilż dłonie i zamknij skorupkę. Powinien powstać kształt cytryny. Postępuj tak samo, aż wykorzystasz całą masę. Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie lub we frytownicy. Sprawdź temperaturę, zanurzając w oleju nieco masy. Powinna skwierczeć i wypłynąć na powierzchnię. Smaż klopsiki partiami po 4-6 sztuk, zależnie od wielkości patelni. Powinno to zająć 5-8 minut lub tyle, by klopsiki stały się złotobrązowe. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na papier kuchenny. Sos tahini: zmiażdż czosnek z małą szczyptą soli. Połącz czosnek z sokiem z cytryny i pastą tahini. Wmieszaj 100 ml ciepłej wody. Mieszając trzepaczką, dodaj powoli oliwę. Dopraw solą. Nie martw się, jeśli sos jest rzadki, gdyż sam zgęstnieje. Wmieszaj oliwki, posyp natką i odstaw.

Płaskie chlebki: połącz mąkę, drożdże, cukier i 1 łyżeczkę soli. Wmieszaj 250-300 ml ciepłej wody – tyle, by powstało miękkie ciasto. Ugniataj kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Podziel na 6 kulek. Ułóż je na blacie posypanym mąką i nakryj wilgotną ściereczką. Pozostaw na 45 minut, żeby urosły.

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Włóż blachę do środka, żeby się rozgrzała. Rozwałkuj kulki z ciasta. Powinny powstać placki grube na 3-5 mm. Połącz składniki mieszanki zatar. Rozsmaruj ją na plackach za pomocą wypukłej strony łyżki. Połóż placki na gorącej blasze i piecz 4-5 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Klopsiki kibbeh udekoruj sosem tahini. Podaj w niewielkim naczyniu podlanym oliwą. Podaj klopsiki z sałatką z kapusty, płaskimi chlebkami i sosem.



powrót

Podobne przepisy

Kacza pierś w sosie pieprzowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Potrawka z kurczaka i groszku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Burgery z indyka
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.